Kierrätys netissä

Kierrätys netissä

”Toisen roska on toisen aarre”, sanotaan ja monesti tämä pitääkin paikkaansa. Esimerkiksi lasten pieniksi jääneet vaatteet voivat olla vielä tarpeellisia jollekin toiselle lapselle. Lapset kasvavat niin nopeasti, että heidän vaatteidensa käyttöikä voi jäädä lyhyeksi. Parhaassa tapauksessa lasten käyttämät vaatteet siirtyvät erittäin siistissä kunnossa vielä seuraavallekin käyttäjälle. Erityisesti vauvanvaatteet jäävät usein siistiin kuntoon. Myös lasten lelujen kierrättäminen on järkevää, koska lasten mielenkiinnon kohteet saattavat muuttua nopeastikin. Joku toinen lapsi saattaa toivoa juuri sellaista lelua, johon oma lapsesi on jo ehtinyt kyllästyä, ja päinvastoin. Tällöin lelujen laittaminen kiertoon on järkevää.

Myös aikuisten vaatteet ja kodintekstiilit sekä -tarvikkeet kiertävät näppärästi netin kirpputoreilla sekä erilaisissa ryhmissä ja sivustoilla. Esimerkiksi Facebookista löytyy monia ryhmiä, jotka ovat keskittyneet lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden kierrättämiseen. Netistä löytyy myös nettihuutokauppoja sekä nettikirpputoreja. Toisaalta myös monet kivijalkakirpputorit saattavat julkaista netissä kuvia tuotteista, joita heillä on kulloinkin myytävänä. Jos siis etsit jotakin tiettyä tuotetta tai vaatetta, kannattaa seurata myös tällaisten kirpputorien some-kanavia.

Kun myyt vaatteitasi ja tavaroitasi nettihuutokaupoissa, Facebook-ryhmissä, nettikirppareilla tai muiden sivustojen kautta, voit samalla ansaita itsellesi lisätuloja. Netissä sinun ei yleensä tarvitse maksaa mitään siitä, että myyt siellä tavaroitasi. Jotkut nettikirpputorit tosin saattavat veloittaa palveluistaan maksua, mutta pääsääntöisesti tällainen myyntitoiminta on myyjälle ilmaista. Pöytäkirpputorilla sen sijaan pöytämaksu saattaa nielaista suuren osan myyntituloista.
Toisaalta myös netin kautta tapahtuva kirpputoritoiminta vaatii hieman viitseliäisyyttä. Vaatteet ja muut myytävät tuotteet pitää kuvata ja niistä pitää julkaista ilmoitukset. Tuotteet pitää myös postittaa tai toimittaa muutoin ostajille.

Myymisen lisäksi netin kautta voi helposti myös ostaa kierrätettyjä tuotteita. Monista palveluista etsimiesi tuotteiden löytäminen on helppoa, koska sivustoilla on yleensä haku-toiminto ja koska tuotteet on monella sivustolla lajiteltu kategorioittain.

Opiskelu netissä

Netin kautta on mahdollista myös opiskella. Jopa korkeakoulutasolla usein suuri osa opinnoista on mahdollista suorittaa verkon kautta. Tämän lisäksi netin kautta on mahdollista opiskella esimerkiksi kieliä. Netistä löytyy nimittäin erilaisia verkkokursseja, jotka johdattelevat helpolla ja mielekkäällä tavalla uuden kielen saloihin. Lapsille netistä löytyy erilaisia opettavaisia pelejä. Kaikki pelaaminen ei olekaan suinkaan hukkaan heitettyä aikaa, vaan pelaamalla mielekästä ja opettavaista peliä lapsi saa samalla mahdollisuuden myös oppimiseen. Pelejä valittaessa tulee vain huolehtia siitä, että ne ovat varmasti laadukkaita ja että ne on laadittu yhdessä varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden kanssa. Monesti lasten peleissä erilaiset erittäin suloiset eläinhahmot toimivat lasten ”ohjaajina” ja opettavat melkein kuin huomaamatta lapselle esimerkiksi laskemista.

Vertaistuki netissä

Yksinäisyys ja masennus ovat Suomessa valitettavan yleisiä ongelmia. Kovin moni tuntee itsensä kovin yksinäiseksi. Myös vertaistukea on mahdollista löytää netistä. Esimerkiksi erilaiset keskustelupalstat tarjoavat hedelmällisen alustan omien ajatusten ja tunteiden vaihtamiselle ja vertaistuen saamiselle. Tosin kannattaa hieman tutustua etukäteen siihen, millaisesta palstasta on kyse. Osa palstoille kirjoittelevista käyttäjistä saattaa nimittäin käyttää tällaisia keskustelupalstoja omina ”likasankoinaan”, joille he purkavat omaa pahaa oloaan kommentoimalla muille kovin kärkkäästi.

Harrastukset netissä

Netin kautta on mahdollista myös harrastaa monia asioita. Esimerkiksi bloggaaminen voi olla mielekäs harrastus, jota vaikkapa kotiäiti voi harrastaa lastenhoidon lomassa kotoa käsin. Netissä voi myös pelata erilaisia pelejä.

Johtopäätöksiä

Voidaan sanoa, että internet on hyvä renki mutta huono isäntä, millä haetaan takaa sitä, että oikein käytettynä internet on verraton tiedon, huvin ja vertaistuen lähde, joka kuitenkin väärin käytettynä saattaa sisältää monia vaaroja. Jotta välttyisi näiltä netin vaaroilta, on hyvä pitää maalaisjärki aina mukana nettiä käytettäessä. Jos jokin netissä kerrottu asia tuntuu aivan liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin onkaan totta!